Camins de nit i boira

Perseguits_i_salvats-720x480Programa Sense Ficció · TV3
Data d’emissió: dimarts 2 de desembre
Horari: 22.00 h
Dirigit per Felip Solé
Una producció de Televisió de Catalunya i Diputació de Lleida – Institut d’Estudis Ilerdencs

Sabem que prop de 6 milions de jueus van morir durant l’Holocaust. També que des de França se’n van deportar 76.000, entre els quals 11.000 infants. Però ignorem encara el nombre de jueus que van aconseguir fugir travessant els Pirineus. Aquest documental comença quan els alemanys controlen la frontera francoespanyola i ens mostra com les successives expedicions d’homes, dones, infants i vells jueus (més de 5.000) aconsegueixen travessar les altes muntanyes pirinenques de l’Arieja i de Lleida amb l’objectiu d’arribar a Barcelona. Punt de partida d’un nou viatge cap a Palestina, Amèrica o Àfrica del Nord.

La vall d’Aran, els dos Pallars i l’Alt Urgell i Lleida són l’escenari dels seus patiments i els passadors catalans, els seus àngels de llum, però també de tenebra. Com s’organitzen les expedicions, com es financen? Un documental amb entrevistes a testimonis que en van ser els actors en primera persona, i amb reconstruccions dels fets dels jueus i dels seus passadors, tots supervivents dels perills de les muntanyes de nit i boira.

Perseguits i salvatsL’endemà de la desfeta francesa davant dels alemanys, es crea Tolosa l’organització clandestina Armée Juive, que signa un acord amb la resistència francesa, que els proporcionarà guies armats, i amb el JOINT nord-americà, que els proveirà dels fons necessaris. L’organització combat els nazis i lluita per la creació d’un estat jueu. De seguida organitza la travessa dels Pirineus per a una multitud de perseguits. La base de recepció de les expedicions és a Catalunya, gràcies als germans Sequerra, els enviats del JOINT americà.

Però qui els ajuda a les muntanyes? Els republicans catalans i espanyols refugiats a França, combatents ara a la resistència francesa, i gent de les poblacions de tots dos costats de la frontera. Mentrestant, l’administració espanyola va dictant diferents mesures per impedir o endegar el flux, que els mateixos nazis diuen que és més gran que el dels combatents de la División Azul que Franco ha enviat a Hitler per combatre el comunisme soviètic.

Paral·lelament al documental, la Diputació de Lleida ha impulsat i elaborat el projecte cultural i turístic Perseguits i salvats, una iniciativa de recuperació d’unes rutes pirinenques de fugida del poble jueu del nazisme, que té un interès històric i d’actualitat.

Més informació a www.perseguitsisalvats.cat

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top