BASES DEL CONCURS DE FACIT DE CARNAVAL

Carnaval és una de les grans festes gastronòmiques que es celebren arreu de Catalunya i totes aquestes festes tenen algun plat o producte representatiu. Als Pallars i a altres comarques veïnes el Facit o Farcit  de carnaval n’és un d’ells.

A Pallars Sobirà i sobre tot a Sort el Facit representa un signe d’identitat molt arrelat a la més pura tradició gastronòmica i carnavalesca a la vegada. Nens i nenes, pares i mares, padrins i padrines són partícips de la festa que de ben segur no s’entendria sense el Facit i la calderada. Podríem dir perfectament que ha esdevingut un Patrimoni Gastronòmic en majúscules que cal preservar i assegurar-ne el seu futur.

És per aquest motiu que durant els dies anteriors i dins els mateixos dies de carnaval es succeeixen diferents actes relacionats amb el Facit: tallers escolars, tallers populars i també un concurs per escollir el millor d’entre els millors Facits de Carnaval del Pallars.

Aquest concurs, amb moltíssims anys de tradició, té precisament com a objectiu preservar la tradició del Facit, encomanar als més joves la passió per aquest producte local i donar-lo a conèixer millor als pallaresos i descobrir-lo als forans, sense perdre l’essència d’un receptari i un saber fer popular que al cap i a la fi és un signe d’identitat.

NORMES QUE REGEIXEN EL CONCURS

El Concurs se celebrarà el 13 de febrer, dimarts de carnaval, a Sort.

La participació és oberta a tothom, ja sigui d’elaboració casolana com procedents de les carnisseries o restaurants de la comarca.

Per participar només cal presentar els Facits al lloc del concurs: Café Pessets (Avinguda dels Comtes de Pallars, 29, Sort) abans de les 11 del matí.

Al les 12h un jurat format per padrins, gastrònoms y experts avaluarà primer la peça sencera de la que se’n separaran dos talls per la degustació i avaluació posterior. Després la peça serà retornada a l’elaborador respectant-ne la màxima integritat.

No podrà formar part del jurat ningú que estigui relacionat familiar o laboralment amb els concursants.

Per l’avaluació dels facits, el jurat es guiarà per la nota de tast annexa a aquestes bases.

Aproximadament a les 14:00h es proclamarà el guanyador i es procedirà al lliurament de premis.

Els premis consistiran en 1 àpat per a 2 persones en un restaurant de la Xicoia per al 1er 2on i 3er lloc i una placa acreditativa  de millor Facit de Carnaval 2024.per el 1er classificat.

Els concursants es comprometen a acceptar aquestes bases i les decisions del jurat.

ANNEXOS A LES BASES

  1. COMPOSICIÓ I ELABORACIÓ DEL FACIT AL PALLARS SOBIRÀ.

Com a guia per l’elaboració i a l’hora de fixar criteris tant dels participants com del jurat, l’organització ha cregut convenient fer una petita descripció genèrica sobre la composició i elaboració del Facit al Pallars Sobirà.

La composició en ingredients del Facit no ha variat massa al llarg dels temps. Actualment al Pallars Sobirà s’utilitzen cansalada fresca i salada, papada, pa, ous, panses (o altres fruits secs dolços), all, julivert, sal i pebre negre.

Per elaborar-lo abans de res es neteja i s’esbaldeix bé el ventre del porc. Es talla el pa a llesques fines o a daus i es posa a estovar amb els ous. Després es trinxa la cansalada fresca i es tallen uns daus de cansalada salada o de pernil. Es barregen tots els ingredients i s’amaneix amb sal i pebre. Normalment es pasta a mà  procurant que quedi una massa ben lligada i s’emboteix  dins el ventre que tancarem cosint-lo amb fil i agulla Un cop ben tancat es cou a la caldera, i millor en un brou, sempre a foc suau perquè no rebenti. Es pot afegir una mica de sal i llard a la caldera. Un cop cuit es deixa refredar i ja es llest per consumir-lo.

  • NOTA DE TAST.

Per a la valoració de cada un dels Facits es tindran en compte els següents paràmetres:

Vista

Aspecte extern (peça sencera)

Paràmetres externsEl Facit (Farcit) haurà de ser embotit en estómac i cosit a mà. Forma globosa i colors propis de l’estómac de porc cuit. Es valorarà que no hi hagin fissures, talls o bosses apreciables a la superfície.Fins 5 punts

Aspecte intern (al tall)

Uniformitat del tall i lligat de la massaTall net. Gra del picat lleugerament visible, no uniforme. Lligat compacte, sense bosses o forats. Lleuger color groguenc de la massa, més o menys pàl·lid o grisós. S’hi identifiquen els trossos de cansalada o pernil, les panses, fruits secs.Fins 5 punts

A la boca

Textura. Melositat i absència de tendrumsGranelluda, no greixosa. Cal notar les textures pròpies dels diferents ingredients. Mastegada fàcil de la massa deixant apreciar els ingredients. No ha de ser especialment seca en cru i més amorosa en cuit. L’equilibri entre l’ou i el pa és primordial. Poden apreciar-s’hi trossets de cansalada, pernil o fruits secs o el motejat del julivertFins 10 punts
Sabor i aromaAroma més o menys intens segons els ingredients. Ha de recordar un producte de caldera Més astringent abans de cocció i més intens després. Cal notar el sabor d’ou cuit, la dolçor de les panses o altres fruits secs i la intensitat de la cansalada curada o pernil. Condiments: Al punt de sal i pebre. L’all ha de ser-hi però no predominar-hiFins 15 punts
Gust residualHa de deixar un bon sabor de boca. Contrast dolç-salat agradable. Ganes de repetirFins 15 punts

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Back to top
Ves al contingut
Aneu a la barra d'eines