4t Certamen Literari Dia de les Dones

Ja tenim guanyadors del Concurs de Microrrelats!

1r premiNo sóc de ningú
Pseudònim: Teixidora
Autora: Esther Llombart Ramis (Lleida)

Sempre vaig creure que a les dones no ens havia creat Déu, sinó el diable. La meva sang, vermella com l’infern, s’havia d’ocultar com els amants en els carrerons foscos. El meu cos, com més s’arrodonia, més s’havia de tapar, per no pertorbar a qui el mirés, per no ser culpable d’encendre un desig que crema i que deixa després de testimoni les cendres del pecat. Servir i creure, sempre cautes, submises, descolorides, eren els nostres deures per desempallegar-nos de la nostra essència maligna i guanyar-nos un trosset de cel. Tota una joventut fustigada per la por i la vergonya.

Ara que la vellesa m’empaita, tant és si és massa tard, em despullo de la capa trista i grisa que em cobria i em vesteixo de teles ufanoses i cridaneres, perquè no sóc de ningú, sinó de mi mateixa. Sóc terra que dona fruits i sóc mar en calma. Sóc vall tancada i sóc muntanya que s’enlaira ben amunt.

2n premiSense nom
Pseudònim: Ton Paraire
Autor: Antoni Manchon Farreras (Vallbona d’Anoia)

Ni el seu germà ni el capellà s’adonaren del moviment inesperat de l’Olga. Mentre tothom se senyava, esquivà el fèretre de sa mare, enfilà el passadís central de l’església i es plantà al darrer banc. Trastocada, s’encarà sense miraments a l’home amb qui cap veí havia gosat compartir dol. Les venes del coll desmesuradament inflades no predien res de bo.

Vençuda per la impotència, l’Olga es tragué l’ànima que la consumia i apuntà al solitari afligit que de cop veia com les cames li tremolaven sense control. Les llàgrimes que fins pocs moments abans li rodolaven galta avall estaven quedant ofegades pel vertigen del pànic. «I no ho podíeu arreglar? No l’hi podíeu fer entendre? Ni mare ni pare tindré jo ara!!», bramà amb desesperació la jove òrfena.

L’espetec del dolor sacsejà totes les consciències.

NOTA – El Premi Jove queda desert

BASES DEL CONCURS

Amb motiu de la commemoració del Dia Internacional de les Dones – 8 de Març – l’Àrea de les Dones de Sort organitza aquest certamen literari que es regirà sobre les següents Bases:

 1. Participants: Poden participar totes les persones de 16 anys o majors que ho desitgin.
 2. Tema: LA DONA / LES DONES
 3. Els textos hauran de ser originals i inèdits. No poden estar premiats anteriorment en cap altre certamen.
 4. Estaran escrits en llengua catalana.
 5. Els textos no sobrepassaran les 12 línies mecanografiades a dos espais, en format Arial 12 o similar.
 6. Cada participant podrà presentar només un text.
 7. Les obres podran presentar-se fins el dia 17 d’abril inclós, segons els següents mitjans:
  a) Per correu electrònic a l’adreça casaxorret@sort.cat
  En aquest cas caldrà adjuntar el treball en un arxiu en format Word. A l’assumpte del missatge hi figurarà el pseudònim adoptat per l’autor, mentre que les seves dades personals es faran constar al cos del missatge.
  b) Per correu postal certificat a l’adreça
  AJUNTAMENT DE SORT
  IV Concurs de Microrelats
  c/ Doctor Pol i Aleu, 13
  25560 SORT
  c) Portant-los a l’Oficina Jove del Pallars Sobirà a Casa Xorret (*)
  c/ Doctor Pol i Aleu, 5, de dilluns a divendres de 8h a 15h i dimarts, dimecres i dijous de 16.30 a 19h
  d) Portant-los a les oficines de l’Ajuntament de Sort (*)
  c/ Doctor Pol i Aleu, 13, de dilluns a divendres de 10 a 14h
  (*) En aquests dos casos el treball es presentarà en un sobre tancat, en el qual hi constarà el pseudònim adoptat a la part exterior. A l’interior, a banda de l’obra es presentarà un altre sobre tancat en què hi figurarà, a la part exterior, el mateix pseudònim i a l’interior un full amb el nom i cognoms de l’autor o autora, la data de naixement, l’adreça, el telèfon i el correu electrònic.
 8. El jurat serà designat per l’Ajuntament de Sort i el formaran persones vinculades al món de la cultura.
 9. El jurat determinarà el seu propi sistema d’avaluació, mitjançant uns ítems predefinits que facilitaran la puntuació. Es valorarà la qualitat de l’obra, l’ortografia, el tractament del tema de la dona, l’originalitat, etc. El veredicte serà inapel·lable. L’acta del jurat podrà ser consultada posteriorment per qui la sol·liciti. El jurat podrà declarar premis deserts si estima que les obres presentades no reuneixen les condicions suficients.
 10. El resultat es farà públic el dia 23 d’abril de 2017 durant algun dels actes de celebració de Sant Jordi, o en dies successius.
 11. Els treballs presentats no seran retornats, seran propietat de l’Ajuntament de Sort.
 12. S’estableixen els següents premis:
  a) 1r premi: 150 € i lot de llibres
  b) 2n premi: 100 € i lot de llibres
  c) Premi Jove (de 16 a 25 anys): 50 € i lot de llibres
 13. Els concursants de 16 a 25 anys també podran optar al 1r i 2n premi. No es concediran dos premis a una mateixa persona.
 14. L’Ajuntament de Sort es reserva el dret de publicació de les obres guanyadores. En tot cas, hi farà constar sempre el nom de l’autor o autora.
 15. La participació al certamen implica l’acceptació d’aquestes bases. Qualsevol imprevist serà resolt per l’organització.

Més informació

Àrea de la Dona de l’Ajuntament de Sort – Casa Xorret
Telèfon 973 620 999
casaxorret@sort.cat

 

0 Comentaris

Encara no hi ha cap comentari

Fer un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top