10è aniversari de la Colla Sardanista de Sort

En el marc dels actes de celebració de Sant Feliu, patró de Sort, va tenir un lloc destacat la inauguració de l’escultura commemorativa del 10è aniversari de la Colla Sardanista de Sort, que podeu visitar des d’ara a la Plaça Major.

Inauguració Monument Sardana  (1)La Colla Sardanista de Sort, l’Ajuntament de Sort i la Diputació de Lleida han unit els seus esforços per donar relleu a la tasca d’una associació que en aquests 10 anys s’ha significat per la promoció i l’ensenyament als més petits de la sardana, així com per la seva empenta cívica i voluntat de col·laboració en els esdeveniments culturals i esportius del nostre municipi i comarca.

Així, amb la rotllana de la sardana des d’ara present de forma permanent a la Plaça Major del nostre poble, hom vol homenatjar alhora la dansa tradicional de Catalunya, element festiu patrimonial d’interès nacional, i les dones i homes de la nostra vila que contribueixen amb el seu esforç continuat al manteniment d’aquest vessant de la cultura catalana.

Discurs de Dolors March, presidenta de la Colla Sardanista de Sort

Ara fa més o menys un any vàrem anar madurant la idea que en la cel·lebració del nostre 10è aniversari com a Colla Sardanista ens faria il·lusió i ens sentiríem orgullosos de poder tenir una escultura dedicada a la sardana al lloc on regularment ballem, i va ser així com ho vam portar a terme.

Inauguració Monument Sardana  (2)Vàrem buscar uns artesans forjadors de Sort, n’Ildefonso Poch i el seu fill Tonet Poch, al capdavant de l’equip dels Tallers Pallars Sobirà, per dissenyar amb la nostra col·laboració l’escultura i transformar l’acer en rotllana de sardanistes, cosa que varen fer molt gustosament amb destresa, habilitat i interès.

És aquí on voldria donar una petita explicació d’algun detall de l’escultura. Com podreu veure del mig dels quatre balladors surt un curiós pentagrama que va fins a la font; doncs bé, les notes que porta aquest pentagrama són el començament d’una sardana que el compositor Gil Membrado ens va dedicar, anomenada La sort de Sort, i que fa solament uns mesos que ens va deixar amb 97 anys de vida. Vaig també per ell aquest homenatge!

10 roses són les que envolten el tronc que dóna llum a l’escultura, què vol dir? Doncs els 10 anys de la nostra existència com a Colla Sardanista.

Gràcies a l’Associació de Sardanistes, a la Diputació, a la Caixa, al Consell Comarcal i a l’Ajuntament, hem pogut fer realitat el nostre somni i avui molt satisfets, encara que no està del tot acabada, podem fer aquesta inauguració.

Inauguració Monument Sardana  (5)És així com volem demostrar la nostra estimació per la cultura catalana i en especial donar a Sort un monument significatiu i poder-lo gaudir amb tots els vilatans que estimen la nostra dansa tradicional: la sardana.

I aprofitant aquest esdeveniment, voldríem dedicar un petit homenatge a la persona més veterana del nostre grup, la Consol Coll, que sempre ha estat una pionera incansable i amb el seu exemple ens dóna força per tirar endavant la nostra tasca per molts anys i amb la seva companyia, és clar!!!

Sort, 1 d’agost de 2014

0 Comments

There are no comments yet

Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Back to top